2018. February 25.

A nagyradai siker

2010. január 28. Szerző: Szabolcs  
Kategória: Aktuális Hírek

A Cezar Pincészet tulajdonosa, Császár István igazi európai polgár, a Zalakaroshoz közeli Nagyrada, a Baranyai megyei Pécs és Svédország egyszerre a munkahelye és lakóhelye. A minőség megszállottja: vendéglátós szakemberként vallja, hogy minden étel és ital titka a kiváló alapanyag, az emberi szaktudás csupán a szükséges ráadást adja ahhoz, amit a természet létrehozott.

cezar pinceszet nagyrada A nagyradai siker aktualis hirek

Több tíz évvel ezelőtt Magyarország első pezsgőháza, a pécsi Littke Pezsgőgyár eladósorba került. A klasszikus eljárással, palackban érlelt pezsgők iránt már akkor is élénk volt a kereslet, így ezt felismerve 1995-ben a cégvezető megvásárolta a gyárat, új célokat és minőségi elvárásokat kitűzve kezdett neki a termelésnek. A pezsgőgyártásban a jó minőségű bor és szőlő elengedhetetlen alapvetés. Ez és Császár István maximalizmusa együtt eredményezte azt, hogy a festői nagyradai környezetben darabonként megvásárolt és egyesített területeken hamarosan létrejött a Cezar Pincészet. A vállalkozáshoz pedig ma már 100 hektár szőlőültetvény és vadonatúj borászati üzem tartozik modern felszereléssel és a klimatizált pincében sorakozó új fahordókkal. A környéken napjainkban már mindenütt gondozott szőlősorokat látni, pedig néhány éve még nem volt itt semmi, főleg nem vörösbort adó szőlőfajták. A tulajdonosnak mindenki azt mondta, ez a terület nem alkalmas vörösbortermelésre. Császár István kitartó ember lévén azonban bebizonyította, igenis lehetséges a külföldi piacokat megcélozva kiváló minőségű borokat előállítani. A pincészet így mostanra sikeres üzletet is jelent, jelenleg a termelés 500 ezer liter – ez hamarosan újabb 200-300 ezer literrel bővülhet -, de a teljes kapacitás a tervek szerint eléri majd az 1 millió litert. A nagyradai pincészetből csak a palackozó hiányzik, de hamarosan ez is megoldódik, és a szüretelt bort utaztatás nélkül, helyben palackozzák majd. Ezzel pedig teljessé válik a nagyradai álom.

Az alapvető cél a külföldi piac, ezért a Cezar Pincészet tulajdonosa egy chilei borászra bízta borait, akinek a szaktudása nem párosul a hazai fajtákkal és ízekkel szembeni elfogultsággal. A pincészet főborásza 2002 óta Luis Alberto Fuentes Santelices, aki elsősorban a borokra koncentrál, de a pezsgőket is ő készíti. Az első palack bor 2006-ban jelent meg a piacon, de az ültetvények többsége csak most fordul termőre.

Annak ellenére, hogy eddig főként amerikai, svéd és holland poharakba töltötték a borokat, a tulajdonos egyre fontosabb szerepet szán a hazai piacnak is. A régió igényesebb vendéglátóhelyeinek kínálatban már megtalálható a Cezar Pincészet kínálata is. A hírnevet borkóstolók és bemutatók is öregbítik, rendszeresen járnak ide többek között a környező szállodák vendégei is, akik a gasztronómiai élvezeteknek hódolva az italok mellett a kóstolást kiegészítő magyaros ételekkel is megismerkedhetnek.

A főborász szerint a zalai borvidék és a nagyradai ültetvény nagyon érdekes terroir, azaz olyan önálló karakterrel rendelkező földterület, amely egy kicsit hűvösebb, mint az ország sok más borvidéke. Itt a szüret majdnem egy hónappal később kezdődik, mint például Villányban, és ez a lassúbb érés koncentráltabb borokat eredményez. A pincészetben cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah és cabernet franc fajtákkal dolgoznak, de a kuriózum kedvéért egy kis malbec (eredetileg francia kékszőlő, ma Dél-Amerikában elterjedt fajta) is megtalálható a kínálatban. forrás: napi.hu

Mondd el mit gondolsz

Spam Protection by WP-SpamFree