Mostanra az ország egyik legjelentősebb ilyen jellegű létesítményévé vált, és a fejlesztések most is folyamatosan zajlanak – tudtuk meg Horváth Venceltől, a fürdő igazgatójától.

– A fürdő alapítása óta milyen mérföldkövek szegélyezik a megtett utat?
– A zalakarosi fürdő hivatalosan 1965. szeptember 5-én nyitotta meg kapuit, egy gyógyvizes ülőfürdővel és egy gyerekpancsolóval. Tíz évvel később a fedett fürdő megnyitásával megszűnt az idényjelleg, így már az év 365 napján készen állunk a vendégek fogadására. Az élményfürdő első ütemének átadásával az élményfürdő jellegű fejlesztések is új korszakot jelentettek. A program 1999-ben kezdődött, de csak 2005-ben fejeződött be és teljesedett ki. Tavaly ismét komoly fejlesztésbe kezdtünk, az eddigi legnagyobb volumenű beruházás keretében egy új fogadóépületet létesítünk.
Ez egy négyszintes, 1200 négyzetméter alapterületű komplexum lesz, amihez kapcsolódóan a fedett fürdő is megújul, gyógyászati és medical wellnes funkciókat ellátva. A beruházáshoz több mint 800 millió forintos uniós pályázati forrást nyertünk.

– Zalakaros abban a különlegesen kiváltságos helyzetben van, hogy külön gyógy- és termálvízzel is rendelkezik. Mi ennek a pontos geológiai háttere?
– A részvénytársaság tulajdonában háromféle vízbázis van. Az ivóvízbázis mellett a felső-pannon rétegből érkezik a termálvíz – ezt az általános hazai gyakorlat alapján nevezzük így, hőmérséklete ugyanis meghaladja a 30 fokot, ásványianyag-tartalma pedig az 500 milligrammot literenként. Ez is lehetne gyógyvíz, ám ezt mi nem minősíttettük annak, hiszen rendelkezésünkre áll a harmadik vízbázis is, a gyógyvizes. A 2300-2800 méteres mélységből, alaphegységi rétegből származó 96 fokos víz ásványianyag-tartalma a 12 500 milligramm/litert is meghaladja a kútfejen, a medencébe 4500 milligramm/liter körüli kerül. Így végül ez lett az 1970-es évek közepén orvosszakmailag igazoltan gyógyvízzé minősítve. Ez a gyógyvízbázis tudomásunk szerint csak nálunk elérhető. A felső-pannon vízréteg elviekben közlekedhet más vizekkel, ám a mi hozamunkra csak a kutakhoz képest 1,5 kilométeres sugarú körrel meghatározott védőidomon belülről történő vízvételezés lenne hatással. A gyógy- és termálvízbázisunk egymástól is elzártnak tekinthető.

– Az országos fürdők mindegyikében komoly fejlesztések történtek, illetve a régiós fürdők is egyre nagyobb vendégfogadó potenciállal rendelkeznek. Hogyan tudják pozicionálni magukat ebben a versenyben?
– Nem hiszem, hogy mindenhol turisztikai attrakciót kell létrehozni, nem lehet ugyanis mindegyiket nyereségesen üzemeltetni. Mintegy 15-20, valóban országosan is értékesíthető fürdő van az országban, a többit véleményem szerint elég volna a helyi vagy regionális igények kielégítéséhez megfelelő szintre hozni. Ehhez járul hozzá, hogy ma a magyarországi fürdők az elérhető pályázati forrásokért is versenyre kényszerülnek, pozicionálásuktól függetlenül.

– Ebben a nehéz helyzetben milyen látogatószámot sikerült elérni?
– A zalakarosi volt az ország első élményfürdője, még a Széchenyi terv előtt készült el. Az ezt követő időszakban viszont sok hasonló épült az országban. Ezek azonban többségükben nem érték el a mienkéhez hasonló komplexitást – ez utóbbi azért nagyon fontos, hogy az év különböző időszakaiban változó igényeknek is meg tudjunk felelni. Nálunk így a gyógyvendégektől kezdve a kisgyerekes családokon át a fiatalokig mindenki megtalálhatja a számítását. Néhány évvel korábban a hazai és külföldi vendégek aránya nagyságrendileg fele-fele volt, az elmúlt időszakban azonban látványosan nőtt a hazai kereslet. A külföldi vendégek többsége jelenleg is a német nyelvterületről érkezik, ám az ő számuk évek óta csökken. Ezt a mérséklődést a cseh, szlovák és lengyel vendégek számának növekedése ellensúlyozta. A fürdő így ez évre mintegy 640 ezres látogatószámra számíthat.

– A fürdő kulcsszerepet tölt be a város gazdasági életében.
– A fő tulajdonos a város, aki gondos gazdaként nem vett ki osztalékot a cégből – a nyereség mindig fejlesztésre lett visszaforgatva, különösen hogy a helyi adókkal nagymértékben hozzájárulunk a város költségvetéséhez. A rendelkezésre álló tőke lehetővé teszi, hogy a fürdővel jelenleg közvetlen fizikai kapcsolatban álló szálloda mellé hamarosan még két másik, négycsillagos minősítésű épüljön – ahonnan a vendég fürdőköpenyben is át tud majd sétálni. Így a város egésze magasabb szolgáltatási színvonalat tud képviselni.  Forrás: napi.hu