2018. February 25.

Újraindul a sármelléki Fly Balaton repülőtér

2010. január 28. Szerző: Szabolcs  
Kategória: Aktuális Hírek

Megszületett a megállapodás a sármelléki repülőtér üzemeltetéséről, így várhatóan áprilistól újraindul a Fly Balaton reptér – s ezzel megmenekül a Dunántúl idegenforgalma is.

fly balaton sarmellek 300x209 Újraindul a sármelléki Fly Balaton repülőtér aktualis hirek

Fly Balaton Sármellék

A Napi Gazdaság értesülései szerint január első napjaiban jött létre megállapodás a reptér korábbi üzemeltetőjét felszámoló Vectigalis Zrt. és egy magyar tulajdonban levő vállalat között a légikikötő üzemeltetéséről és újraindításáról.
Varga Jenő, a felszámoló cég első embere a Napinak elmondta, hogy a Fly Balaton iránt több külföldi (brit, orosz) és hazai cég is élénken érdeklődött, de olyan biztos hátterű bérlőt kerestek, amely a működtetési költségek fedezése mellett garantálja a reptér biztonságos üzemeltetését is.

A tavaly november eleje óta felszámolás alatt álló korábbi üzemeltető, az ír tulajdonban levő Cape Clear Aviation (CCA) ugyanis már tavaly sem tudott ennek megfelelni. A reptér 2009. októberi bezárásáig összesen 15 ezer utas fordult meg Sármelléken, míg a 2008-as évben ennek közel tízszerese landolt a Hévíz közeli fogadóépületben.
Varga Jenő kérdésünkre elmondta, hogy a CCA 6-700 millió forintos adósságot halmozott fel – pontos adat viszont csak a tavalyi év lezárását követően áll majd rendelkezésre.
A Vectigalis első embere elmondta, hogy a bérlővel való megállapodás csak az első lépés a sármelléki fejlesztés folyamatában. A cél ugyanis az, hogy ez legyen Magyarország első számú regionális reptere. Ehhez persze egy sor beruházásra és pénzre lesz szükség.

Többek közt meg kell oldani a korábbi szovjet katonai reptér környezeti kárainak felszámolását. Ez várhatóan még négymilliárd forintba kerül – a földterületet birtokló önkormányzatok (Sármellék és Zalavár) tavaly már 226 milliós támogatást kaptak a költségvetésből. A reptér újraindulásának bejelentése az utolsó pillanatban történik – véli Niklai Ákos. A Magyar Turizmus Zrt. elnöke szerint ugyanis január végéig kötik meg az utazási irodák a nyári-őszi szerződéseket.

A megállapodás révén Sármellék – vagyis a Balaton, Hévíz, Zalakaros – továbbra is szerepelhet a nagy külföldi utazási irodák kínálatában. A Fly Balaton újraindítása kulcsfontosságú lehet a motoros gyorsasági világbajnokság magyarországi futamának szempontjából is: a sávolyi pályán ugyanis idén szeptemberben rendezik az első versenyt, amelyre több mint százezer vendéget várnak.  forrás: napi.hu

Mondd el mit gondolsz

Spam Protection by WP-SpamFree