2018. February 26.

Zalakarosi gyógyfürdő alanyi jogon, jelentős kedvezménnyel vagy a teljes fürdőkúra ingyen

2012. május 17. Szerző: Szabolcs  
Kategória: Aktuális Hírek

Kevéssé köztudott, de a befizetett társadalombiztosítási járulékért alanyi jogon mindenki igénybe veheti a zalakarosi fürdő gyógyászati szolgáltatásait.
A kezeléseket minden magyar állampolgár
alanyi jogon, jelentős kedvezménnyel veheti igénybe
ezeket a terápiás lehetőségeket, és
akár a háziorvos is felírhatja.

A legszegényebbeknek, a közgyógyellátásban részesülő betegeknek pedig a teljes fürdőkúra ingyenes.

zalakaros furdo bejarat 300x223 Zalakarosi gyógyfürdő alanyi jogon, jelentős kedvezménnyel vagy a teljes fürdőkúra ingyen aktualis hirek

Zalakaros Fürdő bejárat

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásának köszönhetően a páciensre csak minimális anyagi teher hárul.
Ezt a lehetőséget nem sokan ismerik, talán még a háziorvosok körében sem.
Pedig a zalakarosi fürdőben reumatológiai járóbeteg-szakrendelés is működik, amit a háziorvos beutalójával lehet felkeresni.
Így idő spórolható meg, hiszen itt személyre szabott terápiát ajánl az orvos, esetünkben dr. Bagdi Magdolna  reumatológus-fizioterápiás szakorvos és akupunktőr. Megmenekülünk a hosszas várólistáktól, nem kell hetekre, hónapokra előre időpontot kérni, érkezéskor pedig sorszámot húzunk, s a kommunikációs rendszeren keresztül szólítanak minket  várakozás közben akár egy jó kávét is elkortyolhatunk. A terápiás arzenálban többek közt gyógytorna, elektroterápia, balneoterápia, súlyfürdő, iszappakolás, szénsavfürdő és masszázs várja a pácienseket.

- A befizetett társadalombiztosítási járulék fejében évente kétszer, összesen 120 alkalommal minden magyar állampolgár alanyi jogon, jelentős kedvezménnyel veheti igénybe ezeket a terápiás lehetőségeket, ha a háziorvos felírja - erősítette meg dr. Bagdi Magdolna, aki a szintén gyógyfürdőjéről híres Hajdúszoboszlóról érkezett Dél-Zalába. - A legszegényebbeknek, a közgyógyellátásban részesülő betegeknek pedig a teljes fürdőkúra ingyenes és nem számít bele a gyógyszerkeretbe sem, attól teljesen független.

Putz László  Komárom-Esztergom megyéből érkezett a párjával Zalakarosra. Mint mondta, nem most jár itt először, visszatérő vendég.
“Azt tudtuk, hogy a háziorvos is felírhatja az itteni kezeléseket, de eddig nem vettük ezeket igénybe” – bocsátotta előre a mezőgazdaságban dolgozó 53 éves férfi, akinek munkája alaposan igénybe veszi az ízületeket. “A doktor mondta, hogy ebben a korban már előjönnek a bajok, s nem árt foglalkozni velük, egy kis iszappakolás, meg miegymás jót tehet…”

zalakaros7 300x168 Zalakarosi gyógyfürdő alanyi jogon, jelentős kedvezménnyel vagy a teljes fürdőkúra ingyen aktualis hirek

- Kezeléseink kiválóak fiatalok számára baleset, idősebbeknek műtét után, esetleg előtte izomerősítésre, vagy a különböző reumatológiai panaszok csillapítására - vette vissza a szót a doktornő. - Mi külön szerencsés helyzetben vagyunk, mert a felírt ellátások mellé ingyen tudjuk adni a száraz gyógytornákat, valamint az összes elektromos terápiát.
Hozzáfűzte: szeretnék, ha betegeik régi leleteiket magukkal hoznák a szakrendelésre, ezzel is segítve a pontos diagnózist és a minél tökéletesebb terápia kiválasztását.
- Amit itt nyújtunk, nem hagyományos reumatológia, hanem balneológia, amihez fel kell mérnünk a beteg keringésének állapotát, szívműködését, légzésfunkcióját, azaz egyfajta összképet kell alkotnunk róla, hogy tudjuk, mit képes eltűrni - magyarázta a doktornő.
- Mert például magas vérnyomás esetén csak kímélő terápiát alkalmazhatunk, amihez pontosan be kell állítani a megfelelő értékeket. Nyilván, az ilyen betegeket nem tehetjük ki egy erős, melegiszapos kezelésnek.
A doktornő azt is megjegyezte, a balneológia nem csak hatásosabb lehet a különböző betegségekkel szemben, de vitathatatlanul egészségesebb is, mint a gyógyszeres terápia. Az utóbbi során alkalmazott készítmények ugyanis lényegében csak a tüneteket kezelik, a fájdalmat csillapítják. Közben rendkívül sok káros mellékhatással járhatnak: így például gyomorvérzés alakulhat ki szedésükkor, ami legrosszabb esetben halálhoz is vezethet…

A terápiák széles tárháza

A gyógyfürdő területén  számos gyógyászati kezelést lehet kipróbálni. Az iszappakolás, a súlyfürdő vagy éppen a vízalatti sugármasszázs jelentőségéről,  hatékonyságáról Végh Andor szolgáltatási vezető beszélt.

- A súlyfürdő-terápia a  gerinc és az alsó végtagok izületeinek nyújtás útján történő gyógykezelése - így  a  gyógyfürdő szolgáltatási vezetője. - A kezelés lényege abban rejlik, hogy a beteget a testhőmérsékletű  vízben felfüggesztjük, így a kívánt nyújtóhatást  a felhajtóerő miatt lecsökkent nyomóerő útján, másrészt kiegészítő többletsúlyok alkalmazásával érjük el. Ezt a terápitár főként azoknak ajánljuk, akik gerincproblémákkal küzdenek.
Mint megtudtuk: a vendégek körében az iszappakolás is roppant népszerű, ami nem is csoda, hiszen az iszap,  ásványi anyag összetétele, radioaktivitása, jó hőtartó képessége és más fizikai tulajdonságai miatt kiválóan alkalmas  reumatikus, mozgásszervi és bőrgyógyászati   betegségekre és a sérülések utókezelésére.

- Az iszappal történő kezelések előtt természetesen az orvos véleményét is kötelező  kikérni – hangsúlyozta Végh Andor, aki a víz alatti sugármasszázs, vagyis tangentor előnyiről is szólt. - A terápia egy termálvízzel  teli kádban történik és a vízsugár mechanikus hatását használjuk fel a masszázshoz. Így  a víz pozitív hatásai is jobban, erőteljesebben érvényesülnek. A masszázs  egyéni kezelést jelent, amit a vendég panaszainak figyelembe vételével személyre szabottan végzünk. A vízsugaras masszázs serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal az anyagcsere is élénkebbé válik, ami felgyorsítja  a szervezet méregtelenítését. Mivel a víz folyamatos rezgése áthatja a kötőszöveteket, ezért a bőr megújulását, rugalmasságát  is elősegíti. Nem utolsó sorban ennek a  kezelésnek  komoly stressz csökkentő hatása is van.

A kezelések csodákra képesek

Fiatalok, középkorúak és idősek is imádják a zalakarosi gyógyfürdőt. Életkortól függően mindenki másért. Arra voltunk kíváncsiak, miért olyan vonzó a fürdő?

- Sajnos a hátgerinc ferdülésem nem gyógyítható, de a zalakarosi vízzel kiválóan kezelhető - válaszolt a sandi Szmodics Mariann. -  Ausztriában egy szállodában recepciósként dolgozom, ahol nagyon sokat ülök egyhelyben, melytől fél év alatt kikészül a hátam.
Mariann hozzátette: ha teheti minél gyakrabban hazajár, hiszen a gyógyvíz mellett jó hatással van a szervezetére a gyógytorna, a vízitorna, az iszappakolás és a masszázs is. Ráadásul mivel a személyzet is rendkívül közvetlen és barátságos az idő is sokkal megnyugtatóbban telik.
Mariann utóbbi megállapításával a paksi Mekler Gábor és felesége Mária is egyetértettek. Mint elmondták: szinte az ország összes gyógyfürdőjében jártak, de ilyen segítőkész és kedves dolgozókkal még nem találkoztak.

- A gyógykezeléseken kívül ez a másik ok, amiért  már négy éve visszajárunk - folytatta Mekler Gábor. - A feleségem a csipőficamát kiválóan kezelik, s nem csak a víz jótékony hatásaitól, hanem az ezt kiegészítő gyógytornától máris sokkal jobb kedvre derül. Ahogy  én is, hisz nekem a megterhelő fizikai munkától állandóan sajog a derekam, fáj a térdem és a hátam. Az iszap-pakolás és a masszázs viszont csodákra képes.
- A nyugdíjas éveim túlnyomó részét a gyógyfürdőben töltöm, így szinte családtagnak számítok - mondta a 81 éves somogyviszlói Laki Árpádné. - Jó társaság, szép a környezet, a víz pedig felüdít.

Életmód tanácsokkal, a kiváló egészségért

A fürdővendégek körében rendkívül népszerű a dr. Pesti János vezette egészségsátor, ahol kisebb szűrővizsgálatok elvégzésére van lehetőség.

A szolgáltatás még nyáron a strandon, a szabad ég alatt indult,  ám a hűvös idő beköszöntével a zalakarosi gyógyfürdő területén várja azokat, akik kíváncsiak az egészségügyi állapotukra.

- Az állapot felmérés mindig vérnyomás méréssel indul - fogalmazott dr. Pesti János. - Miután a páciens beleegyezett, úgy megmérjük a vér koleszterin, majd a cukor szintjét valamint egy speciális berendezéssel egy testzsír mérést is elvégzünk.
Pesti János hozzátette: teljesen természetes, ha a vendégek a lazítás közben elengedik magukat, ilyenkor előfordul, hogy a normál értékek egy kicsit magasabbra szöknek. Ha szélsőséges esettel találkoznak azonnal szólnak a vendégnek, hogy miután hazautazik keresse fel a háziorvosát.

A 71 éves budapesti Szalai László esetében erre nem volt szükség, hisz a vizsgálatok hamar kiderítették: az idős férfi kiváló kondiciónak örvend.

Testi-lelki megújulás

A medical wellness összetett fogalom. Egyszerre nyújt testi-lelki kikapcsolódást, fizikai és pszichés ellazulást, fel lehet mérni az egészségi állapot akuális helyzetét is.

Az egészség megőrzésen túl a medical wellness egyértelmű célja a betegségek megelőzése. Ebben nyújt segítséget a zalakarosi gyógyfürdő, hiszen számos remek lehetőséget kínál a teljes kikapcsolódásra és ellazulásra, melyből a vendégek új erővel töltődnek fel. Rendkívül népszerű  a Florida kád, melyben akár másodmagunkkal is pihenhetünk, s a kellemesen simogató víz mellett fény, zene és különféle aromák teszik felejthetetlen élménnyé a fürdést. Ezután részt vehetünk egy arc és fej vagy épp csokoládé masszázson. Sőt ugyancsak a medical wellness körébe tartoznak a hölgyek által oly kedvelt különféle alakformáló kezelések. S, ha már kipihentük magunkat, akkor jöhet egy kis mozgás, hisz a fürdő külön tornateremmel is rendelkezik, ahol számos különféle kondicionáló gép áll a sportkedvelők rendelkezésére.

A vizitorna a reumás gyerekeken segíthet

Egy speciális  gyógyászati területen, a gyermekreumatológiában kíván szakmai  programot készíteni közösen a szakemberekkel a zalakarosi fürdő, hiszen a termálvízben való torna,  masszás jótékony hatással lehet a kicsikre.

A Zalakarosi Gránit Gyógyfürdő Zrt. a közelmúltban már szervezett szakmai fórumot a téma kapcsán, ahol dr. Constantin  Tamás szakorvos vázolta a gyermekreumatológiában használt és ajánlott gyógykezeléseket. Mint az elhangzott: a gyógyszeres kezelés mellett,   a gyógytorna, a vizitorna és a masszázs is jótékony hatással bírhat. Ez utóbbi miatt döntött úgy a fürdő, hogy  együttműködve a szakemberekkel olyan gyógyprogramot dolgoznak ki a jövő év elejére, mely segíthet a betegségben szenvedő fiataloknak. Mint megtudtuk: a rövidesen induló terápiás programot ősszel a témában jártas szakorvosok is értékelik, sőt a tapasztalatokat a szlovén orvosok is megismerhetik majd a  szakmai napok keretében.

forrás: ZalaiHírlap

Mondd el mit gondolsz

Spam Protection by WP-SpamFree