2018. April 25.

Tüskevárból Matula bácsi kunyhója


Kis-Balaton – Diás-sziget, Fekete István: Tüskevárból Matula bácsi kunyhója

dissziget 300x220 Tüskevárból Matula bácsi kunyhója

Hányan tanultunk evezni, hányan ijedtünk meg a siklótól és fedeztük fel a nádast,
a Kis-Balaton színes, különösen védett madárvilágát, amikor Fekete István Tüskevárát olvastuk!

Most nemcsak képzeletben juthatunk el Matula bácsi kunyhójához és ismerhetjük meg a terület természeti kincseit, hiszen a Kis-Balaton területe a Nemzeti Park Igazgatóság külön engedélyével, szakvezetővel látogatható.

A Diás-szigeten található bemutatóház gyermekkorunk kedves könyv emlékét, a Tüskevárat idézi. A Matula- kunyhó eredeti tervek alapján készült, és a jól ismert csónak is megtekinthető. Itt állítottak emléket a szerzőnek, Fekete Istvánnak.

A Diás-szigeten található Fekete István-emlékhely és a Matula-kunyhó.

Látogatható: IV. 1.-VIII. 31. kedden és csütörtökön 10 órától, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Kis-balatoni Kutatóházától (Fenékpuszta, Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház).
A szigeten megnézhetjük Fekete István emlékházát, ahol az egyik szobában használati tárgyai voltak kiállítva, a másik helyiségben halászati eszközök, madárfészkek, tojások és sok egyéb érdekesség volt bemutatva.

A Diás-szigeti túra keretében bemutatjuk a “Matula kunyhót”, valamint a “Berek” írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját. Diák- és óvodás csoportok számára rövid foglalkozásokat is tartunk a halászatról és a terület halairól, megvizsgáljuk a Zala-folyó makrogerinctelen lakóit, továbbá a Kis-Balaton ”kincsesládájába” pillantva is igazi érdekességeket  lelhetünk.

kisbalaton fekete istvan kutatohaz 300x150 Tüskevárból Matula bácsi kunyhója

Fekete István emlékhely, emlékszoba

fekete istvan emlekszoba Tüskevárból Matula bácsi kunyhója

Megközelítés: Fenékpusztára, a Kis-Balaton Kutatóházhoz (Vönöczky Schenk Jakab Kutatóházhoz) a 76-os főút Sármellék és Balatonszentgyörgyi szakaszáról letérve juthatnak el. Sármelléktől kb. 5,5 km-re jobbra, ill. Balatonszentgyörgy felől jövet a Zala-hídtól és a vasúti átjárótól kb. 1,5 km-re balra kell letérni és átmenni egy vasúti átjárón. Barna színű információs tábla is jelzi mindkét irányból, ahol le kell kanyarodni, Kis-Balaton Kutatóház felirattal. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság géptelepét látják majd meg először, de nem oda kell bemenni, hanem balra fordulni és a legutolsó házig továbbjönni. A kutatóház előtt egy nagy fatáblát látnak majd a nemzeti parkunk térképével.

Indulás: Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház (Kis-Balaton Kutatóház), Fenékpuszta

A túrán való részvétel saját gépkocsival történik. A Kutatóháztól indulva kb. 3 km megtétele után szállunk ki az autóból, innen egy rövid séta megtételével jutunk be a Diás-szigetre.

Látogatható:

május 3-tól szeptember 30-ig
Indulás: keddtől péntekig 10:00 órakor és 13:00 órakor | szombaton 10:00 órakor a Kis-Balaton Kutatóháztól
(Hétfő, vasárnap: szünnap)

Időtartam: kb. 1, 5 óra
Csak szakvezetővel látogatható!
Előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Felhívjuk kedves látogatóink szíves figyelmét, hogy természetvédelmi okok miatt egy turnusban legfeljebb 15 személyautóval lehet megközelíteni a Diás-szigetet. Az ebből adódó kellemetlenségek miatt szíves elnézésüket kérjük!

Belépődíj:

Felnőtt: 500,- Ft | Kedvezményezett: 350,- Ft | Gyermek (4-14): 250,- Ft
A belépődíj az ÁFA-t tartalmazza.

A szakvezetésen mindenki saját felelősségére vesz részt.

Ha tetszett a cikk, lájkold, pluszegyeld, kuldd tovább!

Flattr this

Lájkold Facebook oldalunkat is!